Банкеръ Daily

Свят

Франция не изключва Брексит без сделка

Амели дьо Моншален

Френският министър по европейските въпроси на младежта Амели дьо Моншален не може да изключи Брексит преговорите да приключат без сделка. Тя добави, че въпреки това е в интерес на Великобритания да постигне споразумение с ЕС.

"Нищо не изключвам", заяви Моншален пред радио Europe 1, когато беше попитана дали може да изключи вероятността за Брексит без сделка.

"Тези, които най-много се нуждаят от сделка, са самите британци. Те не могат да издържат на втори шок след този от коронавирусната епидемия", добави тя, позовавайки се на сериозният икономически удар, нанесен на Обединеното кралство от криза с COVID-19.

Ден по-рано британският премиер Борис Джонсън каза на френския президент Еманюел Макрон, че преговорите за споразумение за Брексит не могат да бъдат отложени или продължени през есента.

Великобритания излезе от Европейския съюз на 31 януари, като до края на годината ще бъде валиден преходен период, през който да се проведат преговори за отношенията на двете страни след края на годината, но засега разговорите отчитат малък напредък.

Джонсън и лидерите на ЕС продължават да посочват, че сделката е постижима, но и двете страни заявяват, че времето изтича и остават в сила перспективите за цялостното излизане на Великобритания от единния блок без да е постигнато споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във