Банкеръ Daily

Свят

Франция навлезе в нов етап на облекчаване на ограниченията

Франция навлиза днес в нов етап от тристепенния план за облекчаване на коронавирусните рестрикции, предадоха Франс прес и телевизия Франс 24.

От днес се отварят и закритите площи на заведенията. Увеличава се броят на клиентите в магазините, на зрителите в кината, театрите, концертните зали, музеите. В магазините ще трябва да се спазва правилото за 4 квадратни метра на човек, вместо 8 квадратни метра, както досега. Също правило е в сила и за музеите. Киносалоните, театрите и концертните зали ще могат да приемат до 65 процента зрители от обичайното, вместо досегашните 35 процента. Увеличава се и бройката на посетителите на тематичните паркове, зоопарковете, библиотеките и казината, както и на гостите на сватби и на присъстващите на погребения.

Започва и частично завръщане към присъствената работа. В държавната администрация например от днес ще се работи дистанционно само 3 дни, а останалите ще са присъствени.

Пак от днес ваксинираните от определени държави, сред които е и България, ще могат да влизат във Франция без PCR тест. Те ще трябва да представят документ за поставена ваксина, разрешена от Европейската агенция за лекарства за използване в ЕС. Властите уточняват, че пълна ваксинация се постига две седмици след поставянето на втората доза от ваксините на Пфайзер, Модерна и АстраЗенека и четири седмици след поставянето на еднодозовата ваксина на Джонсън енд Джонсън. За хората без такъв документ продължава да е в сила отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа, или антигенен тест. За онези, които са прекарали Ковид-19 и са си поставили ваксина, ще се смята, че те са постигнали пълен имунитет две седмици след инжектирането на препарата, като при тях се изисква само една ваксинационна доза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във