Банкеръ Daily

Свят

Франция натиска за обвързването на европарите с върховенството на закона

Франция заявява, че ще настоява за санкции при неспазване на върховенството на закона и ограничаване на средства от  новия фонд за възстановяване на Европейския съюз в размер на 750 милиарда евро.

В интервю за "Файненшъл таймс" в неделя (2 август) френският министър по европейските въпроси Климент Бон заяви, че помощта за стимулиране трябва да бъде свързана с условия.

"Не е възможно да се обясни на френски, полски, унгарски и европейски граждани, че можем да имаме финансова солидарност в Европа, без спазването на основните правила на демокрацията, свободата на медиите и равните права", каза той.

Бон каза, че санкциите трябва да свързани както правни, така и финансови последици.

"Ако има съмнения относно ангажимента на ЕС към основните ценности, ще има съмнения относно целесъобразността на целия проект. Европа е не само пазар, но и културен и политически проект", каза Бон. Основните ценности на ЕС според него са "основните принципи на демокрацията, свободните медии и равенството". Той отбеляза, че финансовите санкции са един от "най-ефективните инструменти за борба с нарушенията върховенството на закона".

Предложението на Франция е било подкрепено от скандинавските страни и Холандия.

Държавните ръководители от общността договориха параметрите на фонда за възстановяване и многогодишната финансова рамка на ЕС в размер на 1.1 трилиона евро по време на историческата петдневна среща на върха в Брюксел.

В окончателния доклад обаче условията за обвързване на европейското финансиране с правовата държава и върховенството на закона бяха отслабени. 

EURACTIV пише, че Европейският съвет вече има готовност да постигне съгласи с Европейската комисия и Европейския парламент, как възнамеряват да се прилагат тези санкции, ако правителствата се отклоняват от правовия ред.

Европейските институции са си поставили цел да договорят окончателно тези механизми преди края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във