Банкеръ Daily

Свят

Франция настоява за две държави - Израел и Палестина

Франция настоя да се намери политическо решение с две държави, израелска и палестинска, в момент, когато САЩ представиха икономическата част от мирния си план за региона на конференция в Бахрейн, предаде АФП.

"Придържаме се към една рамка - тази на международното право, по-конкретно резолюциите на Съвета за сигурност, към един метод - този на преговорите, към една цел - две държави, Израел и Палестина, които да живеят в мир и сигурност при признати граници, а Ерусалим да е столица на тези две държави", заяви говорителката на френското външно министерство.

"Готови сме да подкрепим всеки икономически план, който е от полза за палестинските територии, стига той да се явява спомагателно средство на политическите усилия, положени въз основа на тези параметри, за които има международно съгласие", добави тя.

Организираната от САЩ конференция за палестинско икономическо развитие приключи с фокус върху необходимите за създаване на работни места инвестиции в Западния бряг и Газа, съобщи ДПА.

Но някои участници във втория и последен ден от преговорите в Бахрейн казаха, че благополучие е възможно само ако бъде постигнат траен мир между израелци и палестинци.
Директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард посочи, че растежът се свива в палестинските територии, а прогнозата за 2019 г. е със спад от 1,6%.

При положение че безработицата на Западния бряг е 30%, 50 на сто е тази в Газа, а населението се очаква да нарасне двойно от 5 на 10 милиона през 2050 г., инвестициите трябва да се фокусират върху създаване на работни места и справяне с липсата на необходимите за пазара на труда умения, отбеляза ДПА.

Селско стопанство, туризъм, строителство и инфраструктура са секторите, които се очаква да генерират работни места, добави Лагард.

Но тя каза, че дори всичко това да бъде изпълнено, е необходим мир, за да бъдат реализирани икономическите ползи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във