Банкеръ Daily

Свят

Франция може да въведе извънредно положение

 Франция ще обмисли въвеждането на извънредно положение, за да предотврати повторението на вчерашните безредици в центъра на Париж, предаде Ройтерс, като цитира правителствения говорител Бенжамен Гриво.

Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени вчера при бурните протести в Париж. Арестувани са над 140 души, съобщи френската полиция, цитирана от Асошиейтед прес. 19 метростанции в центъра на столицата бяха затворени.  Някои от протестиращите палиха автомобили и кофи за боклук в центъра на столицата, след като в резултат на ожесточени сблъсъци силите на реда ги изтласкаха от района на Триумфалната арка. Спорадични стълкновения с полицията избухнаха следобед в центъра на Париж, докато някои от протестиращите се опитваха да направят барикади от подръчни материали. По същото време други протестиращи - т. нар. "жълти жилетки" - участваха в мирни шествия в различни части на столицата.

Демонстрантите подпалиха сграда близо до Триумфалната арка, съобщи очевидец. Автомат пък е бил откраднат от полицейски автомобил, казаха полицейски източници. Много магазини в центъра на Париж, сред които "Галери Лафайет" и "Прентан", затвориха заради размириците.

Няколко полицейски профсъюза призоваха правителството да въведе извънредно положение, за да предотврати повтаряне на насилието следващата събота, съобщи  ТАСС.

Запитан за тази възможност, Гриво отговори, че президентът, премиерът и вътрешният министър ще обсъдят  всички опции, с които разполагат, на спешна среща днес и  че извънредното положение е сред вариантите. На срещата ще се обсъжда и как да се започне диалог с протестното движение на "жълтите жилетки", което няма реална структура или ръководство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във