Банкеръ Weekly

Свят

Франция и Великобритания с остри реакции срещу Русия

Франция отложи планираното за днес посещение в Москва на своите министри на външните работи и на отбраната Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан и може да анулира сделка за продажба на военни кораби на Русия,предаде Ройтерс. Визитата бе отсрочена малко след като руският президент Владимир Путин подписа указ за признаване на Крим за независима държава, съобщи източник от руското министерство на външните работи.

Представител на френските власти потвърди това решение. За момента не е предложена нова дата за посещението, което бе предвидена в рамките на редовните срещи на руските и френските министри на външните работи и на отбраната за обсъждане на въпроса в областта на сигурността.

В интервю за френската телевизия "Франс 2" Лоран Фабиюс определи украинската криза като най-тежката след края на Студената война.

В същото време той призова за намаляване на напрежението на ситуацията чрез диалог.

Франция може да отмени подписания през 2011 г. договор за доставка на Русия на два военнодесантни кораба "Мистрал" за 1,2 млрд. евро, даде да се разбере Фабиюс.

Той обяви още, че Великобритания обмисля да замрази активите на руските олигарси в Лондон.

Ако Русия изпрати войски в Източна Украйна, ще бъде необходим отговор, отбеляза френският външен министър.

"След определена точка ще има реакция, включително със сила. Украйна вече мобилизира известен брой хора и ние не можем да позволим на Русия да си прави каквото си поиска", подчерта Фабиюс.

За Великобритания и нейните съюзници Крим си остава част от Украйна, каза от своя страна британският министър на външните работи Уилям Хейг.

В изявление, поместено късно вечерта на сайта на британското външно министерство, Хейг подчерта, че Лондон "осъжда възможно най-твърдо явното пренебрегване от страна на Русия на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

"Свидетели сме на ясен опит за постилане на пътя за анексиране на част от суверенната територия на на независима европейска държава по пътя на военната сила и един незаконен и нелегитимен референдум", предупреди той, след като руският президент Владимир Путин издаде указ за признаване на независимостта на Крим.

Британският външен министър призова за пореден път Москва да започне диалог с новите украински власти и международната общност с цел намиране на изход от сегашната криза по пътя на дипломацията и в съответствие с международното право, а не да изостря ситуацията посредством "по-нататъшни едностранни и провокативни действия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във