Банкеръ Daily

Свят

Франция и Великобритания подписаха договор за по-добра охрана на границата си

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей казаха, че двете страни са подписали договор за по-добра охрана на общата си граница и по-хуманно отношение към мигрантите, предаде Асошиейтед прес.

Документът е бил подписан от министрите на вътрешните работи на двете страни на вчерашната двустранна среща на върха, състояла се в британската Кралска военна академия "Сандхърст".

Предвижда се да се съкрати времето за разглеждане на случаите на мигрантите, които се събират в северното френско пристанище Кале с надеждата да стигнат до Великобритания. Двамата лидери потвърдиха, че Великобритания се е съгласила плати 44,5 милиона лири (50 милиона евро) за укрепване на сигурността по границата им, минаваща по Ламанша - изграждане на ограда, видеокамери за външно наблюдение на пристанището на Кале.

Лондон ще изпрати и три хеликоптера "Чинук" на Кралските военновъздушни сили и десетки военни за участие във френската военна мисия срещу ислямските екстремисти в африканския регион Сахел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във