Банкеръ Daily

Свят

Франция и Великобритания могат да отворят границата си още днес

Франция и Великобритания могат да постигнат споразумение за отваряне на границата им днес до обяд, съобщава Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

Според в. "Телеграф" британският премиер Борис Джонсън планира мащабна кампания от тестове за шофьорите на тежкотоварни камиони, които искат да стигнат до континента.

Британското правителство подготвя необходимите инфраструктури, след като Франция настоя всеки шофьор на ТИР, преминаващ границата, да представя отрицателен тест за Ковид-19.

Франция временно затвори границата си с Великобритания още в неделя вечерта за преминаване на хора и камиони, блокирайки най-големия транзитен маршрут на британската търговия с континентална Европа.

Километрични опашки от камиони се оформиха близо до пристанище Дувър, основен пункт за преминаване на стоките, търгувани между Великобритания и континента.

ЕС днес ще се опита да хармонизира мерките на отделните страни членки за спиране на разпространението на открития във Великобритания нов щам на коронавируса, предаде Франс прес. Целта е повторното отваряне на границите да се извърши координирано и да се позволи завръщането на пътници и шофьори на камиони, които се оказаха блокирани във Великобритания от внезапно въведените през уикенда ограничения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във