Банкеръ Daily

Свят

Франция и САЩ се опитват "да заровят томахавките"

Джо Байдън и Еманюел Макрон поведоха телефонен разговор и се разбраха да подобрят отношенията си.

Съединените щати се опитват да се помирят с Франция след скандала с подводниците. Франция е бясна, но и тя започна да смекчава тона, след като няколко страни от ЕС взеха страната на САЩ. 

Франция реагира остро на сделката между САЩ, Великобритания и Австралия. В резултат от нея Австралия ще развали договор за милиарди долари за закупуването на френски дизелови подводници и вместо това ще купи американски подводници с ядрено задвижване.

"САЩ признават, че помирението с Франция след кризата с подводниците ще отнеме време и ще са нужди действия от страна на Вашингтон" заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън и подчерта важността на Франция, по-специално в Индо-Тихоокеанския регион, където Вашингтон обяви по-рано през месеца съюз с Австралия и Великобритания, който породи кризата с подводниците.

Блинкън разговаря в четвъртък  сутринта с френския външен министър Жан-Ив льо Дриан в Ню Йорк. "Ние сме приятели отдавна", заяви Блинкън и добави, че изпитва много голямо уважение към френският министър. 

"Излизането от кризата и възстановяването на доверието между Франция и САЩ изискват време и действия", коментира Льо Дриан по време на срещата с Блинкън.

Първият етап в тази посока вече е осъществен с телефонния разговор между президентите на двете страни Джо Байдън и Еманюел Макрон, който продължи половин час. Двамата лидери са се споразумели да започнат задълбочени консултации за възстановяване на доверието.

Поискан от Вашингтон, този разговор дава надежда на Джо Байдън за нормализиране на френско-американските отношения.

"Тонът на разговора беше приятелски. Президентът се надява, че това е стъпка към връщане към нормалното в дългата, важна и трайна връзка между Съединените щати и Франция.  Президентът призна, че е можело да има повече дискусии преди обявяването на новото споразумение. И това беше важно послание за него, което да предаде по време на този разговор", каза говорителят на Белия дом Джен Саки.

Далеч по-малко дипломатична беше реакцията на Борис Джонсън, чиято страна също участва в тристранния пакт за сигурност. Оставете ме на мира, обърна се той към Париж, на смесица от френски и английски.

"Мисля, че е време някои от най-скъпите ни приятели на света да се вземат в ръце във връзка с всичко това, оставете ме на мира, защото това е фундаментално голяма стъпка напред за глобалната сигурност", заяви британският премиер. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във