Банкеръ Daily

Свят

Франция и САЩ обвиниха Русия за химически атаки в Сирия

Франция и САЩ обвиниха Русия за предполагаемите химически нападения в сирийския град Дума, като заявиха вчера на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че Москва не може да не е знаела за бомбардировките, извършени от режима на сирийския президент Башар Асад, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Иранската и руска военна подкрепа се намира на терена и във всички ешелони на сирийската военна машина и нито един сирийски самолет не може да излети, без да бъде информиран руският съюзник", заяви френският постоянен представител в ООН Франсоа Делатр. "Следователно тези нападения (от 7 април) са извършени било с изричната или мълчалива подкрепа на Русия, или въпреки нея и военното й присъствие. Не знам коя от тези две алтернативи е по-притеснителна за колективната ни сигурност", добави той.

По-рано френският представител беше заявил, че няма съмнение кой е извършил нападението, визирайки сирийския режим, припомня АФП.

В речта си пред Съвета за сигурност вчера постоянната представителка на Вашингтон Ники Хейли също обвини Русия и Иран.

"Русия и Иран имат военни съветници във военните бази и в оперативните центрове на режима на Асад", подчерта Хейли. "Руски представители са на терен, помагайки пряко офанзивите на режима, а ирански сили често вършат мръсната работа", добави тя. Когато сирийският режим бомбардира мирни граждани, го прави с подкрепата на Русия, според американската представителка.

Русия отрича при нападението в Дума да е използвано химическо оръжие. Руски експерти посетиха района и извършиха проучвания, без да открият следи от химически оръжия, заяви вчера постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Василий Небензя, припомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във