Банкеръ Daily

Свят

Франция и Италия подписаха в Рим договор за сътрудничество

АП

Франция и Италия подписаха днес на пищна церемония в Рим двустранен договор за сътрудничество, за да заздравят отношенията си, поставени на изпитание заради дипломатическо захлаждане през последните години и в контекста на преход в Европа, белязан с оттеглянето на Ангела Меркел, предаде Франс прес.

Договорът бе парафиран в президентския дворец Куиринале от френския президент Еманюел Макрон и премиера на Италия Марио Драги в присъствието на италианския президент Серджо Матарела.

Тримата дълго се прегръщаха; междувременно френски и италиански въздушни патрули прелетяха над Рим, оставяйки след себе си шлейф от дим в цветовете на националните знамена на двете страни.
Този "договор за засилено двустранно сътрудничество", наречен Договорът от Куиринале, е рядко нещо за Европа - той е едва вторият подобен договор, подписан от Франция, след сключения с Германия през 1963 г. Договор от Елисейския дворец, допълнен през 2019 г. с Договора от Аахен.

Той бе анонсиран през 2017 г., но замразен, след като в Италия през 2018 г. бе създадено популистко правителство, доминирано от Движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига" на Матео Салвини.
Кризата стигна върха си в началото на 2019 г., когато италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо се срещна във Франция с един водач на "жълтите жилетки". Малко преди това вътрешният министър Матео Салвини бе призовал за оставка на френския президент.

В знак на протест Париж отзова временно посланика си в Италия Кристиан Масе - това бе най-острата дипломатическа криза между двете съседни страни от 1945 г.

В конкретен план договорът, чието точно съдържание още не се знае, предвижда засилено сътрудничество в различни области като дипломацията, отбраната, дигиталния и екологичния преход, научната дейност, производството, езиковото обучение, отбраната и космическите изследвания.

Според дипломати документът предполага всяка страна да кани министри от другата на съвещания на своя кабинет - по модела, включен в Договора от Аахен.

Франция и Италия са съответно втората и третата икономика в еврозоната, където водеща е Германия. Двете заедно представляват близо една трета от гражданите на ЕС и от БВП на общността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във