Банкеръ Daily

Свят

Франция и Испания се завръщат към свободата на движение

Десетки милиони хора във Франция и Испания започнаха днес постепенното си завръщане към свободата на движението, предаде Франс прес.

Носенето на маски в превозните средства на обществения транспорт и спазването на социална дистанция продължават да са задължителни. Продължават и призивите за дистанционна работа. Правителствата целят постепенно излизане от продължилата два месеца карантина.

В парижкото метро тази сутрин обаче имаше почти толкова хора, колкото през дните преди карантината, отбелязва Франс прес.

Надеждата и радостта от завръщането към нормалния живот са много големи във Франция и Испания, които са сред страните, дали най-много жертви по време на пандемията, отнела живота на повече от 280 000 души по света.

"Това, което ме кара да изпитвам най-силна радост, е, че отново мога да видя приятелите си, не само на екрана, а да им отида на гости или да отидем в кафене", споделя 66-годишната Беатрис Гонсалес, университетска преподавателка, която живее в Лас Палмас, на Канарските острови.

"Това много ни липсваше", казва 51-годишният Хесус Васкес от Тарагона, Източна Испания, който преоткрива удоволствието да посещава кафенета.

След близо два месеца на карантина "ние оценяваме повече тези малки удоволствия", казва Васкес, след като си е поръчал сандвич и бира.

Франция сложи днес началото на постепенното си излизане от строгата карантина заради коронавируса, предаде Ройтерс.

Магазини, заводи и някои училища възобновяват работата си.

Населението на Франция от 67 милиона души отново може да излиза навън без да има нужда от специални документи.

Страхът от заразата обаче все още съществува.

"Всички са малко нервни. Не знаем накъде вървим, но тръгнахме", казва Марк Мони, фризьор, отворил салона си в Западна Франция в полунощ.

Франция може да отмени смекчаването на карантинните мерки при нова вълна на епидемията от коронавируса, предупреди днес френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от Ройтерс.

"Ако вирусът отново започне бързо да се разпространява, ще възобновим действието на карантинните мерки", каза Веран пред телевизия Бе Еф Ем.

Франция, която е на пето място по смъртност от коронавируса в света, от 17 март въведе карантина, която продължи осем седмици.

Френските власти започват от днес постепенно да смекчават карантинните мерки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във