Банкеръ Daily

Свят

Франция и Германия задълбочават сътрудничеството с нов договор

Проектът на договор, целящ да задълбочи сътрудничеството между Франция и Германия с обща парламентарна асамблея, ще бъде приет на 22 януари догодина по повод годишнината от Елисейския договор, предаде Франс прес.

Елисейският договор е сключен на 22 януари 1963 г. между Франция и Федерална Република Германия.

В деня на годишнината от подписването на договора френските депутати ще дебатира предложение за резолюция за одобрение на новия френско-германски договор. После председателят на Националното събрание Ришар Феран и председателят на Бундестага Волфганг Шойбле ще произнесат речи пред френските депутати. Накрая споразумението ще се гласува. След това двамата парламентарни председатели ще отидат в Берлин за същата процедура.

Общата парламентарна асамблея ще бъде съставена от петдесет членове на Националното събрание на Франция и от петдесет депутати от Бундестага. Те ще бъдат определени в началото на респективните парламентарни мандати. Общата асамблея ще заседава най-малко два пъти на година публично под ръководството на председателите на националните парламенти. Местата на заседанията ще се редуват, във Франция и Германия. Първото заседание ще бъде в първата половина на 2019 г.

Мисията на общата асамблея ще бъде да следи за прилагането на разпоредбите на Елисейския договор от 1963 г, подписан 18 години след рухването на нацизма. Договорът имаше като първи ефект създаването на френско-германска служба по въпросите на младежта, която насърчаваше младежкия обмен.

Общата асамблея ще следи и организацията на съвместните министерски заседания между Франция и Германия и ще формулира предложения по всеки въпрос от интерес за двустранните отношения с оглед сближаване в областта на правото.

Общата парламентарна асамблея няма да може да взима обвързващи решения. Суверенитетът на националните парламенти няма да бъде поставен под въпрос. Но тя ще насърчава дебатите между двата парламента и ще спомага за намирането на общи решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във