Банкеръ Daily

Свят

Франция и Германия представиха общ проект за реформиране на ЕС

Франция и Германия връчиха на партньорите си свой съвместен проект за реформиране на работата и институциите на ЕС и за да успокоят тревогите от неразбирателството между двамата им лидери, предаде Франс прес.

Двете страни искат да се изготви равносметка за състоянието на ЕС и да се идентифицира "какво трябва приоритетно да се реформира или подобри, включително с изменения в Договорите" на ЕС, се казва в документа.

Един от тези приоритети е реформата на процедурата по номиниране на председателя на Европейската комисия за следващите европейски избори през 2024 г.

Първа дискусия по предложенията е предвидена на ниво постоянни представители на страните от ЕС утре.

Париж и Берлин предлагат да се създаде група от представители на институциите на ЕС - Съвета, Комисията и Парламента - под ръководството на влиятелна европейска личност. За поста е споменавано името на бившия белгийски либерален премиер Ги Верхофстат, но кандидатурата му далеч не се радва на единодушна подкрепа, споделиха европейски представители.

Съвместният документ на Франция и Германия иска да докаже, че тези две страни все още могат да правят съвместни предложения въпреки множащите се сигнали за неразбирателства между Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

Примери за това са отхвърлянето от Макрон на германеца Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, блокирането от Франция на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС и изявлението на френския президент, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт".

Френско-германското предложение трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС на срещата им на върха през декември.

Ако бъде одобрено, процесът ще започне през януари 2020 г. при хърватското председателство. Разглеждането на европейските политики ще е след лятото под германско председателство и ще завърши през 2022 г. под френско председателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във