Банкеръ Daily

Свят

Франция и Германия опитват да се разберат за "Северен поток 2"

Клеман Бон

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви в петък, че Париж и Германия ще се опитат да постигнат споразумение относно изграждането на газопровода "Северен поток 2", въпреки че до момента двете страни не са имали една и също позиция по него.

"Както президентът Еманюел Макрон каза преди година, имаме опасения по отношение на този проект, тъй като той ни прави зависими от Русия," посочи Бон пред телевизия BFMTV. "Полагаме усилия да постигнем консенсус по този въпрос, за да не останем разединени".

Досега Германия настояваше, че средствата, подпомагащи изграждането на "Северен поток 2", бяха в съответствие със законите на Европейския съюз, като отказа да наложи санкции върху проекта въпреки натиска от страна на САЩ, припомня БНР.

Преди дни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че е предупредил германския си колега Хайко Маас, че санкциите на САЩ срещу тръбопровода от Русия до Германия са реална възможност и че "няма двусмислие" в американската опозиция срещу неговото изграждане.

Междувременно руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Москва очаква тръбопроводът "Северен поток 2" да бъде завършен въпреки съпротивата.

"Ние сме абсолютно уверени, че проектът ще бъде завършен и ще остане символ на здравословното енергийно сътрудничество между Русия и страните от ЕС в продължение на много години. В това отношение със сигурност очакваме действия, които противоречат на изпълнението на проекта", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във