Банкеръ Daily

Свят

Франция гледа положително на квотите за мигранти

Едуар Филип

Френският премиер Едуар Филип заяви днес на изслушване в парламента, че не е против да бъдат въведени квоти за мигрантите. Това е част от усилия на правителството му да успокои безпокойството на избирателите за имиграцията, от които се възползват политическите му опоненти от крайната десница, предаде Ройтерс. 

Филип изложи днес пред депутатите позицията на правителството си за имиграцията. Той заяви, че е важно да се действа хуманно към мигрантите.

Но добави: "Въпросът не е табу. Не се страхувам да мисля за идеята за квоти".

Филип заяви, че ще бъде направен преглед на системата за предоставяне на безплатни медицински грижи на имигранти, които нямат официален статут във Франция - система, която според критици е отворена за злоупотреби от незаконните мигранти.

"Франция трябва да се погрижи за всички, които живеят на нейна територия. Но не трябва да бъде нито повече, нито по-малко атрактивна от съседите си", каза той.

За миналата година Франция е отчела 123 000 заявления за убежище или с 22 процента повече от предишната година.

Правителството, което е тясно свързано с президента центрист Еманюел Макрон, поддържа труден баланс, защото е под натиск и от привържениците си, които са против всякакви мерки, които според тях са отстъпки пред крайната десница.

Самото правителство на Макрон търси среден път по въпроса за имиграцията, но е подложено на критики и отляво, и отдясно.

Миналата седмица Марин Льо Пен, лидерът на крайнодесния Национален сбор, заяви, че правителството подкопава националната сигурност с пускането във Франция на хора с войнствени ислямистки наклонности.

"Всеки ден с безсмислената си имиграционна политика правителството засилва още повече смъртна опасност. Държавата отсъства, отсъства по драстичен и криминален начин", каза тя.

В днешните дебати Жан-Люк Меланшон, лидерът на лявата партия "Непокорна Франция", направи следното изказване, насочено срещу правителството: "Пак искате да направите имигранта изкупителна жертва вместо финансиста, който граби богатството ни с измама и укриване на данъци".

Facebook logo
Бъдете с нас и във