Банкеръ Daily

Свят

Франция: ЕС не бива да е "полезният идиот" в битката за ваксини

Европейският съюз не трябва да бъде "полезният идиот" по време на коронавирусната пандемия, като изнася ваксини срещу Covid-19, докато други страни се запасяват, заяви днес висш френски представител, подкрепящ плановете за по-строги правила за износ на ваксини.

"Европа не трябва да бъде "полезния идиот" в битката срещу вируса", посочи пред репортери съветник на френския президент преди виртуална среща на върха на ЕС в четвъртък, предаде Ройтерс.

Очаква се Европейската комисия да разшири правомощията на ЕС за потенциално блокиране на износа на ваксини срещу Covid-19 за Великобритания и други райони с много по-високи нива на ваксинация, както и по отношение на договорените доставки на ваксини от страна на компаниите, заявиха служители на ЕС.

Регламентът има за цел да направи търговията с ваксини реципрочна и пропорционална, така че другите страни производители на ваксини да продават в Европа и ЕС да не изнася много повече, отколкото внася, посочи пред Ройтерс европейски представител.

Франция ще подкрепи тази актуализирана система на ЕС, посочи съветникът на френския президент. "Изнесохме много ваксини, играхме по правилата. Същото не може да се каже за някои от нашите партньори", каза той, цитиран от БНР.

Френският служител също така посочи, че ЕС няма интерес да влезе в някаква "игра на взаимни обвинения" с Великобритания за износа на ваксини, добавяйки, че европейските политици няма какво да спечелят от скандала в очите на общественото мнение в съюза.

"Що се отнася до нас, ние нямаме желание и интерес да подклаждаме постоянни противоречия с Великобритания", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във