Банкеръ Daily

Свят

Франция е на прага на трета национална карантина

Новата карантина вероятно ще трае не по-малко от три седмици.

Франция се готви за трета национална карантина, за да спре бързото разпространение на коронавируса.

Решението ще бъде обявено най-късно в сряда, за когато е насрочено официално изявление на президента Еманюел Макрон.

Новата карантина вероятно ще трае не по-малко от три седмици. Въвеждането на ограничителните мерки е заради много бързите темпове на разпространение във Франция на британския вариант на вируса и на новия щам, регистриран в Южна Африка.

От  24 януари  всички граждани над 11-годишна възраст, които пътуват до Франция от европейските държави (държавите-членки на ЕС, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Ватикана и Швейцария), следва да представят отрицателен резултат от вирусологичен тест (RT-PCR), направен в рамките на 72 часа преди пътуването.  Тази мярка не се отнася до пограничните работници, както и до пътуващите до Франция със сухопътен транспорт (по шосе или с влак). 

Като мярка за борба срещу разпространението на пандемията, френските власти призовават за ограничаване на пътуванията от и към Франция до стриктен минимум. В случаите, когато пътуването се налага по задължителни причини, се препоръчва на гражданите да изтеглят апликацията TousAntiCovid, да продължат да спазват т.нар. жестове бариери (спазване на социална дистанция, редовно измиване на ръцете с вода и сапун или дезинфекцирането им с хидроалкохолен гел, носене на маска, проявяване на внимание при наличие на симптоми на заболяването COVID-19). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във