Банкеръ Daily

Свят

Франция е на крачка от въвеждането на ваксинационен пропуск

Френският президент Еманюел Макрон

Френското Национално събрание одобри плановете на президента Еманюел Макрон за въвеждане на ваксинационен пропуск, чиято цел е да помогне за справяне с разпространението на новия  ковид вариант Омикрон, предаде Ройтерс. Гласуването е станало след бурни дебати, провокирани от коментара на Макрон, че иска да направи толкова труден живота на неваксинираните, като затрудни достъпа им до публични места, така че в крайна сметка да бъдат принудени да се имунизират. Според мнозина френският президент е използвал съвсем целенасочено груб език, за да извлече политически ползи от засилващото се обществено недоволство срещу онези, които отказват да си поставят ваксина - броени месеци преди изборите, на които ще се бори за втори мандат на поста.

По официални данни над 90 процента от французите, навършили 12 години, са напълно ваксинирани срещу COVID-19.

След продължило цяла нощ заседание долната камара на френския парламент одобри с 214 гласа "за" при 93 "против" законопроекта, предвиждащ въвеждане на ваксинационен пропуск. Много от противниците му бяха депутати от крайната десница и левица. Предстои законопроектът да бъде разгледан от Сената преди финалното гласуване в Националното събрание.

Хората във Франция от няколко месеца трябва да представят доказателство, че са ваксинирани срещу ковид или отрицателен тест за причиняващия инфекциозното заболяване нов коронавирус, за да получат достъп до кината, кафенетата и други обекти и за да пътуват с влак. Но предвид скока на инфекциите, предизвикан от вариантите Делта и Омикрон, правителството реши да премахне възможността за представяне на отрицателен тест.

Ваксинационният пропуск ще се изисква от тези, навършили 16 години, а не както бе предвидено първоначално - от онези над 12-годишна възраст. Вчера Франция отчете рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие - над 332 хиляди. Френските власти съобщиха и за 246 смъртни случая от ковид в болници в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във