Банкеръ Daily

Свят

Франция е готова за втората вълна на коронавируса

Жан Кастекс

Франция е готова със санитарни мерки в случай на нова епидемична вълна на коронавирус. Това увери новият френски премиер Жан Кастекс, който очерта приоритетите на правителството в обширно интервю.

Франция има план за действия в случай на нова вълна на Covid-19, но с по-ограничена карантина. Това даде да се разбере премиерът Жан Кастекс пред микрофоните на БФМТВ, предаде БНР.

"Коронавирусът е тук" - предупреди премиерът, който беше координатор на плана за излизане от общата карантина през май. Той подчерта обаче, че пълната изолация е имала катастрофални последици и увери, че е готов да подготви Франция за евентуална втора епидемична вълна, като едновременно се съхрани икономическият и социален живот. 

Премиерът обеща широк диалог по належащите теми в програмата на правителството: оспорваната пенсионна реформа, отложена заради епидемията, екологичния преход, здравеопазването, за което ще бъдат отпуснати над 1 милиард евро. известна пауза за реформата на помощите за безработица и предстоящ план за помощ на младите специалисти, сега излезли на пазара на труда.

Днес новият френски кабинет се представи пред двете камари на френския парламент.  Премиерът обеща правителство "на борбата, резултатите и диалога" пред френските депутати при доста бурни реакции на депутатите от опозицията. Програмата реч на премиера обаче е предвидена едва за следващата седмица. след изявлението на президента Макрон за националния празник на Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във