Банкеръ Daily

Свят

Франция e готова дори да национализира стратегически компании

Франция e готова да национализира стратегически компании, ако е необходимо, за да ги защити от влиянието на кризата с коронавируса, обяви министърът на икономиката и финансите Бруно Льо Мер, цитиран от ДПА.

Той съобщи в четвъртък, че е изпратил на президента на Франция Еманюел Макрон списък със стратегически компании, които потенциално биха могли да бъдат застрашени на пазара.

Ще сме готови да прибегнем до всички средства, с които разполагаме, за да защитим тези компании, увеличавайки дяловия капитал на държавата, чрез рекапитализация или като последно средство, като ги национализираме, каза Льо Мер.

Дясноцентристкият министър заяви, че не призовава за държавно управлявана икономика. Ако са необходими национализации, те ще са временни, подчерта министърът. Държавата е отговорна за защитата на водещите си промишлени компании, добави Льо Мер.

Преди дни Франция обяви схема за подкрепа на малките компании и самонаетите лица на обща стойност 1,2 млрд. евро.

По програмата френското правителство ще субсидира фирми с до 10 служители и годишен оборот до 1 млрд. евро.

Схемата бе одобрена от Европейската комисия по бърза процедура, която се прилага от средата на март за ускоряване одобрението на разходите, които европейските държави правят в борбата с Ковид-19 и икономическите последици на кризата.

Франция е под строга карантина от 17 март, за да се опита да ограничи разпространението на Ковид-19. Мерките вероятно ще продължат до края на април, според експерти.

Икономическата активност в страната се е понижила с 35 процента в резултат на карантината, обяви Националният институт за статистика и икономически проучвания

Facebook logo
Бъдете с нас и във