Банкеръ Daily

Свят

Франция е блокирана заради пенсионната реформа на Макрон

Синдикати, опозиционни партии и "жълти жилетки" започват днес схватка с правителството заради пенсионната реформа - едно от ключовите обещания на президента Еманюел Макрон. Блокирани са влаковете, автобусите и метрото, затворени са училища, както и предстоят близо 250 демонстрации. Айфеловата кула също е затворена за посетители.

Протестът е предизвикан от бъдещата точкова "универсална система" за пенсиониране, която се предвижда да замени сегашните 42 режима.

Кабинетът обещава "по-разбираема" и "по-справедлива" система, но опозицията предрича повече несигурност за пенсионерите.

Железничари, преподаватели, студенти, полицаи, улични метачи, адвокати, партии от опозицията и "жълти жилетки" призовават хората да излязат на улицата. В цяла Франция са обявени общо 245 митинги и демонстрации.

"Трябва да заложим на един хубав мощен удар", посочи през седмицата Ив Вейрие, генералният секретар на синдиката "Форс увриер", който събира участници за днешния "първи ден" от протеста наред с други синдикални и младежки организации.

Транспортните работници отвърнаха на посланието му с отмяна на 90 процента от скоростните и 80 на сто от регионалните експресни влакове, а в столицата ще бъдат затворени 11 линии на метрото. Освен парижкия градски транспорт, ограничени стачки се очакват в националната жп компания Ес Ен Се Еф.

"Черен четвъртък" се очертава и за транспорта в провинцията. Авиокомпаниите бяха помолени да свият разписанието на полетите си с 20 на сто.
Изглежда ще стачкува и голяма част от училищния персонал; много училища ще затворят врати.

Лявата опозиция (социалистическата партия "Непокорна Франция"), както и крайнодесният Национален сбор подкрепят движението. Сто и осемдесет интелектуалци, сред които икономистът Тома Пикети и актрисата Ариан Аскарид, също се обявиха против "нападателните действия на неолибералното и авторитарно правителство".

Предусещайки продължителна конфронтация в напрегнат социален контекст при засилващо се недоволство в различни среди, изпълнителната власт поддържа досегашния си курс.

"Няма да се откажа", увери държавният глава и обеща в сряда да се изкаже "пред французите в момент, който сметне за подходящ".

Точните параметри на проекта ще бъдат огласени в средата на декември с оглед да минат през парламента в началото на 2020 г.

"Всички ще изгубят от това", обобщава Франсоа Омерил, президент на синдиката на ръководните кадри Се Еф Е - Се Же Се, който ще дефилира в Париж наред с други, по-специално Еф О и Се Же Те, две от трите най-големи синдикални конфедерации в страната.

Единствено най-мощната - Се Еф Де Те, продължава да подкрепя идеята за "универсална" реформа. Нейният генерален секретар Лоран Берже обаче отхвърля възможността за мерки, засягащи пенсионната възраст, времето, през което се плащат вноски, или размера на пенсиите.

"Ако тази реформа предполага да се работи по-дълго време, ще кажем твърдо НЕ", предупреди той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във