Банкеръ Daily

Свят

Франция чака пика на третата вълна до 10 дни

Франция може да достигне пика на третата вълна на епидемията от коронавирус след 7 до 10 дни, предвид обявените от президента Еманюел Макрон нови ограничителни мерки, заяви днес министърът на здравеопазването Оливие Веран, цитиран от Ройтерс. 

Вчера Макрон въведе трети национален локдаун във Франция и каза, че училищата ще бъдат затворени за три седмици, в опит да се овладее третата епидемична вълна, която заплашва да изправи болниците на предела на възможностите им.

"Можем да достигнем пика на епидемията след 7 до 10 дни, ако всички върви по план", заяви днес Веран пред радио "Франс ентер".

"Тогава ще ни трябват още две седмици, за да достигнем пика на пациенти в интензивните отделения, което може да се случи в края на април", прогнозира той.

Ръстът на случаите на коронавирус за едно денонощие във Франция се удвои от февруари насам до средно близо 40 000. Броят на пациентите в интензивните отделения надхвърли 5000 тази седмица, надвишавайки пика, достигнат по време на шестседмичния втори локдаун, въведен в края на миналата година.

Еманюел Макрон разкри вчера, че мерките, насочени към ограничаване на разпространението на COVID-19, които бяха въведени в 19 региона в страната, ще започнат да се прилагат в цяла Франция.

Националният локдаун ще влезе в сила на 3 април, събота, и ще остане в сила поне четири седмици, посочи Макрон, обяснявайки взетото решение за затягане на мерките с увеличаването на заразените с коронавирус, както и с броя на хоспитализираните французи.

"Ще загубим контрола, ако не предприемем мерки сега", каза президентът в телевизионно обръщение към нацията.

Локдаунът ще включва и училищата, които ще бъдат затворени за три седмици след католическия Великден, който е този уикенд. Макрон също така остави отворена възможността за удължаване на новия локдаун.

"Това е най-доброто решение за забавяне на вируса", каза Макрон и добави, че Франция е успяла да запази училищата си отворени по-дълго по време на пандемията, отколкото много нейни съседи.

По време на телевизионното обръщение Еманюел Макрон изрази оптимизъм по отношение на хода на пандемията, като отбеляза, че може да се види "светлината в края на тунела", но също така предупреди, че вариантът на коронавируса, открит първоначално във Великобритания, вече напълно циркулира в цяла Франция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във