Банкеръ Daily

Свят

Foxon Heavy се подготвя за първия си публичен полет

Излитането на ракетата на Спейс Екс Falcon Heavy през 2018. Снимка: ''Ройтерс''

Тринадесет месеца след първия си полет,  ракетата Foxon Heavy на SpaceX се подготвя за първото си публично излитане в сряда, съобщава Euro News.

Ракетата с височина 70.104 метра е планирано да излети  днес в 18:35 ч. от космическия център ''Кенеди'' в Кейп Канаверал, Флорида. Това ще бъде само вторият полет за най-мощната ракета в света, която сега е в експлоатация.

Стартирането на полета ще се излъчва на живо онлайн в канала на SpaceX в YouTube.

Falcon Heavy ще пренесе саудитски телекомуникационен сателит в земната орбита. Сателитът Arabsat 6A с обем 29,04 литра е предназначен да предоставя телевизионни, интернет и мобилни телефонни услуги на части от Близкия изток, Африка и Европа.

Първоначално стартирането беше насрочено за вторник, но лошото време във Флорида наложи еднодневно закъснение. Сегашната прогноза за времето в района прогнозира 80% шанс за благоприятно време в момента на старта в сряда.

Ракетата се състои от три централни бустера, базирани на ракетата Falcon 9 на SpaceX , която компанията използва, за да превозва товари до Международната космическа станция от 2012 г. Двигателите на ракетата "генерират повече от 5 милиона паунда при излитане, което прави най -мощната оперативна ракета в света с коефициент две ", коментират SpaceX на 7 април.

Falcon Heavy тежи повече  от всяка американска ракета след Сатурн V на НАСА, с която летяха астронавтите на ''Аполо'' до Луната през 60-те и 70-те години.

Falcon Heavy стартира теста си през февруари 2018 г., когато постави причудливия си товар в космоса: червеният Tesla Roadster с манекен, носещ скафандър, наречен Starman на мястото на водача.

Изпълнителният директор на SpaceX и ''Тесла'' Илън Мъск каза, че е възнамерявал да пусне колата в орбита около Марс. Но автомобилът се завъртя на орбита около слънцето, където Муск каза, че може да остане за „милиони или милиарди години“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във