Банкеръ Daily

Свят

Форт Нокс - непревземаемата крепост на златния резерв на САЩ

Подобната на крепост сграда е опасана от заграждения и се охранява от полицията на Монетния двор на САЩ.

Форт Нокс (Fort Knox) е военна база на американската армия, разположена в щата Кентъки. В съседство се намира хранилището за златни кюлчета на САЩ, което се използва за складиране на голяма част от американския официален златен резерв. Базата е наименувана така е в чест на Хенри Нокс, началник на артилерията по време на Американската война за независимост (в периода 1775-1783 г.) и първият военен министър на САЩ.

Министерството на финансите на САЩ поддържа хранилище за златни кюлчета в базата от 1937 г. насам. Оценено е, че хранилището съдържа към 2.3% от всичкото злато, преработвано някога в човешката история

Под подобната на крепост сграда лежи златният трезор, облицован с гранитни стени и защитен от врата с взривозащита, тежаща 20 тона. Членове на хранилището трябва да набират отделни комбинации, които само те знаят. Отвъд главната врата на трезора, по-малки отделения предоставят допълнителна защита.

Съоръжението е опасано от заграждения и се охранява от полицията на Монетния двор на САЩ. Създаден е тунел за бягство от долното ниво на трезора в случай, че някой остане случайно заключен.

От съображения за сигурност не се допускат посетители на територията на трезора. Тази политика се провежда още от основаването на трезора, като за нея са правени само две изключения. Първото е за инспекция на членове на  Конгреса на САЩ и новинарски медии на 23 септември 1974 г. под ръководството на директора на монетния двор - Мери Брукс.  Второто е за подобна инспекция на конгресмени от Кентъки на 21 август 2017 г. под надзора на секретаря на Министерството на финансите  Стивън Мнучин.

Историята на Форт Нокс като хранилище на американския златен резерв започва през 1933 година. Тогава президентът Франклин Рузвелт издава Изпълнителна заповед 6102, забраняваща частната собственост на златни монети, златни кюлчета и златни сертификати от американски граждани, принуждавайки ги да си разпродадат златото на Федералния резерв. В резултат на това, стойността на златото, притежавано от Федералния резерв, нараства от 4 милиарда долара до 12 милиарда долара между 1933 и 1937-а. Така федералното правителство получава голям златен резерв и малко място за съхранението му. По тази причина през 1936 г. Министерството на финансите на САЩ започва строителството на хранилището за златни кюлчета във Форт Нокс (щата Кентъки), върху земя, отдадена им от армията. Златният трезор е завършен през декември същата година, като инвестицията е на стойност 560 000 долара. Той е построен от гранит, докарван от мина в Северна Каролина.

Първите доставки на злато става в периода януари-юли 1937 година. По-голямата част от златния резерв на САЩ постепенно се доставя до трезора, като това включва както стари кюлчета, така и новосъздадени такива от разтопени златни монети. Съхраняват се и някои непокътнати монети. Трансферът включва специален влак с 9 вагона, охраняван с картечници. Единственият случай на публичен достъп до трезора е през 1974 г., когато група репортери са допуснати във вътрешността му, за да опровергаят твърденията на адвокат, разпространяващ теория, че златото в хранилището всъщност е било тайно изнесено от елита, а трезорът е празен.

През  Втората световна война в хранилището се пазят и оригиналите на  Декларацията за независимост на САЩ и Конституцията на САЩ. Тук се държат и резерви на европейски държави и ключови документи от историята на Запада. Например, короната на Свети Стефан - унгарска корона, използвана при коронациите на унгарските крале от 13 век насам. Тя е предадена на американски войници, за да се избегне попадането ѝ в  съветски ръце. По време на войната в хранилището се съхранява и едно от четирите копия на  Магна харта или Великата харта на свободите (от латински: Magna Carta Libertatum) - подписана от английския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 година. С нея се гарантират и защитават правата и интересите на феодалната аристокрация, бароните и гражданите от действията на представителите на кралската власт. Това е първият документ в английската история, който ограничава кралската власт и представлява началото на демократичното конституционно право.

През Втората световна война, а и през  Студената война, до изобретяването на различни видове синтетични болкоуспокояващи, запас от преработен  морфин и опиум се държи в хранилището като предпазна мярка срещу изолирането на САЩ от източниците на суров опиум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във