Банкеръ Daily

Свят

"Форд" ще инвестира 300 млн. долара в производство в Румъния

Заводът на "Форд" в Крайова

Автомобилният гигант "Форд" обяви, че ще инвестира 300 милиона долара в проект за производство на нов лек автомобил в завода си в Крайова, Румъния. Производството ще започне през 2023 г., като се предвижда това да бъде първото изцяло електрическо превозно средство на Ford, сглобено в северната ни съседка.

"Планът ни да построим този нов лек автомобил в Румъния отразява нашите плодородни и постоянни партньорства с местни доставчици и общността, както и успеха на целия екип на Ford Craiova,“ заяви президентът на Ford Europe Стюарт Роули.

От компанията поясниха, че новият лек автомобил, който трябва да бъде произведен през 2023 г., ще бъде снабден с двигател и скоростна кутия, произведени в базите на "Форд" във Великобритания. 

Производителят очаква, че румънското правителство ще осигури всички ключови подобрения, обещани при договарянето на инвестицията, като акцент се поставя върху  транспортната инфраструктура.

"Форд" влезе в Румъния през 2008 г., когато завърши придобиването на 72,4% дял от Automobile Craiova.

Компанията бе собственик, производител и дистрибутор на Daewoo Automobile Romania.

Оттогава автомобилният гигант е инвестирал над 2 милиарда евро в завода в Крайова. Понастоящем във фабриката работят над 6000 души.

През юли 2020 г. "Форд" обяви, че инвестира 30 милиона долара в нови подобрение в завода си в Крайова, за да може производствената мощност да разшири гамата от компоненти, произведени в Румъния, които до този момент се доставяха от други фабрики на "Форд" в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във