Банкеръ Daily

Свят

"Форд" инвестира милиони в безплатни шофьорски курсове в Европа

Автомобилната компания "Форд" се опитва да намали смъртността по пътищата на Европа. Според производителя катастрофите са основната причина за смъртта на младежите от 18 до 24 годишна възраст, пише лондонският вестник "Ивнинг стандарт".

Компанията възнамерява да инвестира около 2.9 милиона паунда през 2016-а, за да обучи близо 7 хил. души на възраст между 18 и 24 години. За целта "Форд" ще организира семинари, на които ще разясни каква е вредата от използването на алкохол, наркотици и мобилни телефони зад волана.

От 2013 г. насам автомобилният гигант е инвестирал около 9.6 милиона паунда по програмата "Шофиране за живот". По последни данни извлечени от компанията над 13 хиляди души от 11 различни държави са се възползвали от безплатното обучение, което включва разпознаване на опасността, управление на автомобила, скоростта, дистанцията и разсеяността.

Президентът на Автомобилната асоциация във Великобритания Едмунд Кинг коментира, че е необходимо да се засили контролът по пътищата за дрогирани и пияни шофьори. "Ако има наличен алкохол в кръвта на един шофьор пътна полиция предполага, че това е причината за катастрофата, но всъщност много тийнейджъри употребяват алкохол и наркотици. Тяхната алкохолна проба може да не надвишава допустимите граници за шофиране, но наркотиците да са повлияли на тяхното шофиране", заяви Кинг, цитиран от "Ивнинг Стандарт".

По последни данни на Автомобилната асоциация на Великобритания шофирането под влияние на наркотици е причината 200 смъртни случая и близо 400 ареста годишно. Според експертите обаче броят на загиналите е близо два пъти по-голям от обявените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във