Банкеръ Daily

Свят

Forbes публикува списък на най-богатите руски семейства

Семейство Гуцериеви (група Сафмар) отново зае първо място в списъка на най-успешните предприемачески семейства в Русия за 2019 г., според списание Forbes. Според този рейтинг, публикуван в сряда на уебсайта на изданието, Гуцериеви са запазили лидерството си в класацията и тази година, въпреки че състоянието им е намаляло с 320 милиона долара до 5,65 милиарда. Преди година капиталът на семейството е бил оценен на 5,97 милиарда долара.

Изданието постави семейство Ротенберг (Стройгазмонтаж) с богатство от 5,18 милиарда долара на второ място. Състоянието на Шаймиеви, които притежават акции от групата ТАИФ, се оценява на 2,8 милиарда долара.

Семейство Гапонцеви, производители на индустриалните лазери IPG Photonics, притежават активи от 2 милиарда долара и също влизат в групата на първите пет най-богати фамилии на Русия.  Евгтушенков (АФК Система) се радва пък на сметки от над 1,94 млрд. долара.

Изданието за първи път включва в класацията и първите десет представители на руския агропромишлен комплекс. Това са семействата на Лиников (Мираторг) с активи от 1,6 милиарда долара и Михайлови (Черкизово) с 1,16 милиарда.

Според Forbes, общото богатство на най-богатите семейства в Русия се е увеличило през годината с 300 милиона долара, до 25,3 милиарда.

Списъкът се основава на стойността на семейните активи (недвижими имоти, дружествени дялове, земя). Цената на компаниите и възрастта на участниците в списъка са фиксирани към 26 юли 2019 г. В него са включени семейства, които печелят по-голямата част от капитала само на частно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във