Банкеръ Daily

Свят

Фондация на принц Чарлз финансирана от руски перачи на пари

Благотворителна организация, ръководена от принц Чарлз, е получила дарения от офшорна компания, която е била използвана за прехвърляне на огромни суми пари в брой от Русия в рамките на схема, която е обект на разследване, разкриват британският вестник „Гардиън“ и Би Би Си. Изчислява се, че приблизително 4,6 милиарда долара са изпратени към Европа и Съединените щати посредством ръководена от руснаци схема чрез 70 офшорни компании със сметки в Литва.

Подробностите за схемата стават известни от около 1,3 милиона банкови трансакции, достъп до които са получили консорциум от източноевропейски разследващи журналисти /OCCRP/ и литовския сайт 15min.lt, съобщава БНР.

Не се твърди със сигурност, че крайните получатели са знаели кой е оригиналният източник на парите, които са пристигали по замаскирани пътища. Документите обаче показват, че „мръсни пари“ и законни преводи вероятно са смесени, което прави невъзможно проследяването на оригиналния източник, преди да преминат през транзитни компаниите в глобалната банкова система. Парите в брой след това са били законно използвани за плащания за частни самолети, яхти, луксозни имоти, почивки, футболни билети и такси за най-елитните английски частни училища.

Във фокуса на разследването е руската инвестиционната банка „Тройка Диалог“, която от 2012 година е част от „Сбербанк“. От наличната кореспонденция става ясно, че мениджъри от „Тройка Диалог“ са прехвърляли нелегално средства в продължение на 8 години, като се започне от 2004 година. Шеф на банката по това време е Рубен Варданян, арменски финансист в близки отношения с Владимир Путин, приятел с видни личности и членове на британското кралско семейство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във