Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен защити стратегията на Еврокомисията за ваксините

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен енергично защити днес стратегията на ЕК за ваксините и определи предложението, което щеше да доведе до гранични проверки на остров Ирландия, като неволна грешка, допусната от бързане, предаде Ройтерс.

В интервюта за няколко европейски вестника Фон дер Лайен се опита да парира зачестилите критики за бавния старт и ход на ваксинациите срещу COVID-19 в ЕС. Тя реагира и на възмущението, предизвикано от бързо отмененото решение да се задейства член 16 от протокола за Северна Ирландия, който би върнал граничния контрол между Ирландия и британската област.

В. "Айриш таймс" поиска извинение от шефката на ЕК, която публикува постове в туитър, но не се е появявала публично, откакто ЕС постанови, че за износа на ваксини от съюза ще е нужно разрешение. В отговор Фон дер Лайен изрази съжаление, че чл. 16 е бил приет като "временна версия" на решението, но отбеляза, че ЕК се е постарала бързо да намери друго вариант.

В коментари пред френския в. "Монд" тя каза: "Когато се взимат спешни решения, а през тази кризисна година Комисията взе близо 900 такива, винаги има риск да се пропусне нещо".

Фон дер Лайен беше поканена следващата седмица да отговаря на въпроси в Европейския парламент по случая, а утре Еврокомисията се очаква да даде разяснения пред посланиците от ЕС.

Кризата с ваксините се изостри, когато в петък бе обявено, че се въвежда контрол върху износа им. До това се стигна след съобщението, че поради производствени проблеми "АстраЗенека" съкращава до март доставките си ваксини за блока с 60 процента.

Дори с договорените 9 милиона допълнителни дози, за които Фон дер Лайен съобщи в неделя, недостигът е поне 50 процента.

По данни на сайта за научна информация "Светът в данни" (Our World in Data) страните от ЕС са поставили първа доза ваксина на около 3 процента от населението си, при 9 процента в САЩ и 14 процента във Великобритания.

Фон дер Лайен каза, че проблемите с доставките се очаква да се облекчат през втората половина на годината с увеличаване на производствения капацитет на "Бионтех/Пфайзер" и потенциалното одобряване на други ваксини, включително на "Джонсън и Джонсън".

Европейската агенция по лекарствата действа по-бавно от властите на други места, които одобриха препаратите по ускорени процедури. Тя каза, че страните от ЕС са се споразумели за различен подход, което означава, че са нужни три до четири седмици повече.

ЕК е поръчала на шест производителя общо 2,3 милиарда дози ваксини - много повече, отколкото са необходими на ЕС. Производството обаче се оказа огромно предизвикателство.

"Гледам на това като на маратон, при който сме изминали едва първите километри. Трябват ни добра форма и железни нерви, но съм уверена, че ще успеем да стигнем до финиша", заяви Фон дер Лайен пред нидерландския в. "Фолкскрант".

Facebook logo
Бъдете с нас и във