Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен все по-близо до провала

Вероятността тя да наследи Юнкер изглежда все по-малка

Колкото повече наближава гласуването за нов председател на Еврокомисията, толкова повече кандидатурата на Урсула фон дер Лайен изглежда несигурна.

За да наследи поста на Жан-Клод Юнкер, компромисната избраница на лидерите на страните от ЕС ще трябва да получи подкрепа от мнозинството евродепутати на насроченото за вторник, 16 юли, гласуване в Европарламента. Това означава, че за германската военна министърка от управляващия Християндемократически съюз на Ангела Меркел ще трябва да дадат гласа си не само всичките 182-ма представители на Европейската народна партия (ЕНП), но ще трябва да си осигури подкрепата и на още 193-ма парламентаристи.

Според много анализатори обаче всеки резултат от по-малко от 400 гласа от проевропейски партии ще е катастрофален, тъй като Фон дер Лайен няма да разполага със солидното мнозинство и необходимата легитимност, за да стои начело на Еврокомисията през следващите пет години. За сравнение - през 2014 г. Жан-Клод Юнкер бе одобрен за поста с 422 на 250 гласа при 47 въздържали се.

Препятствията пред германката са сериозни

На първо място, мнозина в Европарламента възприемат номинирането й като оскърбление. При издигането на кандидатурата й европейските лидери пренебрегнаха системата на водещия кандидат, която има широка подкрепа сред евродепутатите. Това означава, че много от тях ще трябва да бъдат накарани да подкрепят Фон дер Лайен от лидерите на страните си, които в повечето случаи контролират и съответните управляващи партии. Не е ясно обаче доколко те ще имат силата да упражнят контрол над евродепутатите си.

Според анализ на "Политико" в групата на социалистите и в либералната група "Обнови Европа" има общо 86 парламентаристи, които изглеждат податливи на натиск от страна на националните си лидери, тъй като партията им в момента е водеща сила в управлението. Но дори и всичките тези 86 да дадат гласа си за Фон дер Лайен заедно с представителите на ЕНП, тя пак ще събере 286 гласа - и няма да й достигат 89, за да стигне до крехкото мнозинство от 374. Това, разбира се, са приблизителни сметки, тъй като не е ясно колко избраници ще присъстват на гласуването.

А и не всички лидери на членки на ЕС изглеждат склонни да оказват натиск за подкрепата на Фон дер Лайен. Португалският премиер социалист Антонио Коща например подкрепи кандидатурата й на Европейския съвет, но не изглежда ентусиазиран от нея.

Още по-лошо е положението с германските социалдемократи. Те вече разпространиха документ в политическата си група в Европарламента, в който наричат Урсула фон дер Лайен

"неправилен и неподходящ" кандидат

да оглави Еврокомисията. Гневът им е предизвикан както от пренебрегването на системата на "водещия кандидат", така и от това, че лидерите не номинираха за поста техния кандидат - холандския еврокомисар Франс Тимерманс. Самата канцлерка Меркел вече призна, че ситуацията в управляващата коалиция в Германия, в която участват социалдемократите, "не е лесна".

Лидерката на групата на социалистите в Европарламента, испанката Ираче Гарсия, заяви, че се надява до гласуването да намери общи позиции с Фон дер Лайен. Дори и това да стане обаче, вотът е таен и това още повече намалява гаранциите, че парламентаристите ще се съобразяват с партийната линия на групите си.

Според програмата на Европарламента целият вторник ще премине в дебати, а гласуването ще е в 6 вечерта централноевропейско време. Предвид изразяваното вече от много места недоволство, че досега Фон дер Лайен

е била прекалено неясна

в представянето на позициите си, изглежда, че успехът й до голяма степен ще зависи от това как тя се представи пред евродепутатите във вторник.

Перспективите пред нея обаче не са розови. Социалистите, "Обнови Европа" и Европейските реформатори и консерватори очакват от нея писмени отговори на зададени въпроси, за да преценят в последния момент как ще гласуват. За "Обнови Европа" и социалистите е от ключово значение тя да обещае, че Еврокомисията ще приложи наблюдение за спазване на върховенството на закона над всички държави в ЕС. Точно на обратни позиции е крайнодясната група "Идентичност и демокрация". Зелените и Европейската обединена левица заявиха, че няма да й дадат подкрепата си.

Ако Европарламентът отхвърли кандидатурата й, съгласно правилата на ЕС Европейският съвет ще трябва в рамките на 30 дни да издигне нов кандидат за поста. Досега подобно нещо не се е случвало и такъв развой ще е безпрецедентен за историята на Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във