Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен вижда "светлина в края на тунела" по повод бюджета на ЕС

Виждаме светлина в края на тунела, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент при обсъждането на решението на Европейския съвет за бюджета на ЕС до 2027 година.

Тя отбеляза, че договореният досега бюджет е "труден за преглъщане", защото се е наложило разходите по много пера да бъдат съкратени, включително за образование и здравеопазване, както и в областта на външната политика. По нейните думи заради оттеглянето на Великобритания и очерталия се недостиг от около 70 милиарда евро всяка от останалите в ЕС държави е трябвало да увеличи бюджетните си вноски.

Върховенството на закона е сред основните и задължителните европейски ценности. Трябва да направим всичко възможно за защита на европейския бюджет с повишаване на надзора на разходите, с изясняване на крайните получатели на средствата, добави Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че бюджетните преговори са се състояли в решителен час за ЕС. По неговите думи постигнатите договорености за фонда за икономическо възстановяване са по-мащабни от отговора, даден от САЩ и Китай досега. Наложи се всеки да направи някакви отстъпки, за да постигнем единодушие, добави Мишел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във