Банкеръ Daily

Реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент

Фон дер Лайен: Следващата година ще е проверка за характера на ЕС

Сн. Ройтерс

Следващата година ще е "проверка за характера" на Европейски съюз, който се бори с пандемията от КОВИД-19, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Пандемията е маратон, а не спринт", отбеляза тя в годишната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург. "Нека си гарантираме, че тя няма да се превърне в пандемия на неваксинираните", призова тя.

Фон дер Лайен обеща ускоряване на ваксинациите по света, а също ЕС да дари още 200 милиона дози ваксина на страни извън съюза.

"Основен и най-спешен наш приоритет е ускоряването на глобалната ваксинация. Вече се ангажирахме да споделим 250 милиона дози ваксина. Днес мога да обявя, че нашата мисия ще осигури дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година", заяви тя.

"Това е солидарна инвестиция, а също инвестиция в световното здраве", каза Фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Тя подчерта, че ако в ЕС са ваксинирани над 70 процента от пълнолетните жители, то в бедните страни са поставени по-малко от 1 процент от наличните дози.

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви още Фон дер Лайен.

"Основният въпрос е защо това все още не е станало. Може са имате най-авангардните сили в света, но каква полза от тях, ако не сте подготвени да ги използвате? Това, което ни спъваше досега, е не само недостатъчният капацитет, а и липсата на политическа воля", каза тя.

В годишната си реч пред ЕП Фон дер Лайен обеща засилване на сътрудничеството с НАТО, оглавявана от САЩ, както и нови отбранителни способности в киберпространството.

Тя обяви също, че през следващата година ще свика заедно с Франция специална среща на върха, посветена на отбраната.

Европейският съюз трябва да развива нов глобален дневен ред заедно със САЩ, заяви наред с това председателката на ЕК.

"Заедно със САЩ ще развиваме нашия нов дневен ред за глобална промяна - от новия съвет за търговия и технологии до здравеопазването, сигурността и устойчивостта", каза тя и допълни: "ЕС и САЩ винаги ще бъдат по-силни заедно".

Facebook logo
Бъдете с нас и във