Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен ще поиска Лондон да номинира свой еврокомисар

Бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която предстои да заеме поста си скоро, каза, че ще поиска от Великобритания да номинира свой еврокомисар, ако й бъде дадена нова отсрочка за Брексит след изтичащия сегашния краен срок, който е 31 октомври, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Пред репортери в Хелзинки на съвместна пресконференция с финландския премиер Анти Рине тя каза, че "ако Великобритания остане в ЕС след края на месеца, "тогава аз, разбира се, ще поискам Лондон да изпрати комисар" в Брюксел. Лайен добави, че изгледите срокът за Брексит отново да бъде продължен, са "много добри", но отбеляза, че периодът на продължението засега е неясен.

Рине, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, на свой ред каза, че голямо мнозинство - "може би всички страни" - подкрепят даването на отсрочка на Великобритания. Той изрази надежда, че решението за това може да бъде взето "чрез писмена процедура" (между лидерите на страните членки), но добави, че е готов да присъства и на извънредна среща на върха по въпроса, ако се наложи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във