Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен сгафи с участие в хърватската предизборна кампания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е била уведомена, че с участието й в предизборен клип в подкрепа на управляващата партия Хърватска демократична общност (ХДО) на премиера Андрей Пленкович са били допуснати грешки. Това заяви днес говорител на ЕК.

На 3 юли в Туитър бе разпространен клип с участието на множество водещи политици от Европейската народна партия (ЕНП), които изричат слогана на кампанията на Пленкович. Комисията днес уточни, че суровият материал с Фон дер Лайен е бил изпратен в Загреб, където е извършен окончателният монтаж. ЕК отчита, че монтажът не прави ясното разграничение, че Фон дер Лайен участва в клипа "в лично качество".

Кадрите от клипа показват участниците в работни условия, като председателят на ЕК е заснета в коридорите на комисията, със знамето на ЕС зад нея. Точно на тази снимачна площадка тя записва и останалите си изявления в професионално качество, станали известни покрай пандемията от Ковид-19.

Нейният говорител днес настоя, че за видеозаписа са били използвани "никакви или почти никакви средства" на ЕК. Той не отрече, че дори подобен "малък" разход представлява според правилата на комисията злоупотреба със средства на институцията, тъй като целта не е свързана с работата на ЕК, а с партийна пропаганда.

По думите на говорителя записът е "неумишлена грешка" или "поредица от грешки". Той уточни, че като неправилно се възприема използването на фона на комисията за партийни послания, както и това, че при постпродукцията не е внесено уточнението, че Фон дер Лайен не говори в качеството си на председател на ЕК.

Говорителят потвърди, че има искане за разследване на случая. Той заяви, че Фон дер Лайен е член на ЕНП и затова може да изразява политическо мнение.

В отговор на въпрос дали Фон дер Лайен продължава да живее в централата на комисията и срещу какви бюджетни разходи, говорителят каза, че ще уточни това друг път.

Във видеото в Туитър в подкрепа на ХДО се появява и хърватският еврокомисар Дубравка Шуица. Тя говори на фона на централата на ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във