Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен подкрепи промяна на договорите за ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не изключи възможността за промяна на договорите на Европейския съюз. "Искам ясно да заявя, че ще бъда винаги редом до тези, които искат да реформираме ЕС към по-добро. Вие ни казахте в каква посока искате да се движи Европа, а сега наша задача е да минем по най-краткия път до там, като използваме пълния потенциал, който разкриват договорите или при необходимост да променим договорите." Това каза тя в речта си пред Европейския парламент в Страсбург, където днес се състоя заключителното събитие от Конференцията за бъдещето на Европа. 

Фон дер Лайен, заедно с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президента на страната домакин - Еманюел Макрон, получиха доклад с препоръки и цели за реформи на Европейския съюз. Докладът бе изработен в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа. 

Вие ни казахте, че искате да изградите по-добро бъдеще, да изпълните най-тежките обещания от миналото – обещанията за мир и благоденствие, справедливост и напредък, добави Фон дер Лаейн. 

Посланието ви е добре разбрано - сега е време за действия, заяви Фон дер Лаейн, обръщайки се към всеки един от участниците в Конференцията за бъдещето на Европа. С вашите 49 предложения и над 300 мерки, вие изтъкахте едно виждане за Европа, която да акцентира на най-важното, която помага да се подобри ежедневния живот, която не е ограничена до едно място, която е редом до вас, когато имате нужда от нея, каза председателката на ЕК.

Ние можем да предоставим милиарди ваксини, можем да възстановим нашата икономика след пандемията, заяви Фон дер Лайен, напомняйки, че именно това е обещала още при встъпването си в длъжност - действия. По думите ѝ нито едно от тези действия не е било изрично предвидено в договорите, но е било направено със съвместни усилия, защото европейците са очаквали намесата на Съюза.

Още през идния месец ще се захванем за работа, за да можем да вдъхнем живот на вашите предложения. В някои области вашите предложения настояват да се ускорят темповете на текущата работа – коментира Фон дер Лайен. Тя бе категорична, че Европа трябва да се откаже от изкопаемите горива, а предложението за минимална работна заплата да стане закон и всички да получават възнаграждение за своя труд.

В редица области вече сме започнали работа по промените, за които настоявате. Можем да направим много, без да губим време,  добави тя и обеща, последващите мерки да са максимално бързи.

Скъпи съграждани, имам нужда да отидем по-далеч от това, обърна се тя към присъстващите. Фон дер Лайен коментира, че гласуването с единодушие за нея отдавна вече е лишено от смисъл. "То пречи на бързия напредък", коментира председателката на ЕК начина, по който евроинституциите взимат общностите решения. Трябва да подобрим и начина, по който работи нашата демокрация. Демокрацията не е излязла от мода, тя трябва да се актуализира, да продължава да подобрява живота на хората, посочи фон дер Лайен, цитирайки думите на бившия председател на ЕП - Давид Сасоли. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във