Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен още не е получила новите предложения на Румъния и Унгария за еврокомисари

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен още не е получила официалните предложения на Румъния и Унгария за нови еврокомисари. Това съобщи говорител на ЕК.

Той уточни, че вчера Урсула фон дер Лайен е разговаряла с премиерите на двете страни, за да поиска бързо изпращане на заместници на отстранените от Европейския парламент първоначални кандидати.

Унгарският премиер Виктор Орбан потвърди вчера, че Унгария ще предложи опитния дипломат Оливер Вархели за еврокомисар.

Говорителят отбеляза, че излъчването на кандидати е първата стъпка, след която предстоят интервю с Фон дер Лайен, промяна на списъка на предложената нова ЕК, оценка от правната комисия на ЕП. Едва след тези стъпки може да бъдат насрочени изслушванията на предложените за еврокомисари.

По думите на говорителя правният отдел на ЕК помага на предложените за еврокомисари да попълнят правилно заявленията си за конфликт на интереси. Правният отдел може да отправи препоръки по съдържанието на заявленията, но ЕК не разполага с "вътрешно разузнаване", за да проверява посочените в документите данни и обстоятелства, поясни той. Говорителят уточни, че отделът е отправил препоръки към някои от кандидатите досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във