Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен обеща дебати по спора за "европейския начин на живот"

Готова съм за открити дебати по темата за "европейския начин на живот", Това обяви избраната за председател на европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Спорът е свързан с бившия главен говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас, когото Фон дер Лайен иска да постави да отговаря за миграционните въпроси в новата комисия. Официалното наименование на неговия пост се предвижда да бъде "заместник-председател за защитата на нашия европейски начин на живот".

Проблемът е, че много европейски политици, сред който и председателят на настоящата комисия Жан-Клод Юнкер, настояват да промени наименованието на ресора на Схинас, защото обвързва миграцията със защитата на европейския начин на живот. 

"Очевидно се разгоряха дебати за значението и замисъла на понятието. Това е добре. А това са дебати, които би трябвало да водим открито. Разбира се, че думите имат значение. Признавам това. За някои европейският начин на живот е понятие с политически заряд. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат езика: това също е част от въпроса кои сме ние", категорична бе Фон дер Лайен.

В писмо, в което се дефинира мисията на Схинас, Фон дер Лайен пише, че "Европейският начин на живот се основава на солидарността, душевния мир и сигурността. Ние трябва да отговорим и успокоим основателните страхове и безпокойства от въздействието на незаконната имиграция върху нашата икономика и нашето общество".

Новият екип на еврокомисията трябва да започне работа на 1 ноември. Изслушванията на номинираните са еврокомисари ще бъдат от 30 септември до 8 октомври. Сега номинираните за еврокомисари се подготвят за тях.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във