Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен няма да е в Киев за 30 г. независимост на Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен няма да участва в отбелязването в Киев на 30-годишнината от независимостта на Украйна. Това потвърди днес говорител на ЕК.

По неговите думи комисията ще бъде представена на тържеството "на подходящо равнище". Той потвърди медийни публикации, че началникът на кабинета на Фон дер Лайен е подготвил подобен писмен отговор на писмото покана на украинския президент Володимир Зеленски.

Говорителят уточни, че началникът на кабинета е подписал писмото, но не го е изпратил. Предстои Фон дер Лайен да подпише документа и така той да бъде предаден на украинската страна. Говорителят обясни втория протоколен гаф, свързан с Фон дер Лайен от началото на месеца след т. нар. дивангейт - отговор на писмо на държавен глава, написан от чиновник - с това, че при подготовката на първото писмо тя не е била в Брюксел.

Подкрепата на ЕК за Украйна е много ясна и многократно изразявана. ЕС и ЕК са рамо до рамо с Украйна, заяви говорителят. Той отбеляза, че ЕС е осигурил на Киев досега 1,2 млрд. евро заеми, както и 200 милиона евро за борба с пандемията.

По неговите думи Фон дер Лайен в последната година е разговаряла със Зеленски три пъти и се надява да се срещне с него още преди годишнината от обявяването на украинската независимост. Говорителят не можа да посочи какво би възпрепятствало Фон дер Лайен да пътува до Киев през август, когато в Брюксел работата не е много.

Facebook logo
Бъдете с нас и във