Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен настоява за нов План Маршал на ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново постави въпроса за солидна инвестиция в бюджета на ЕС, за да може общността да се справи с настоящата ситуация и с икономическите последици от епидемията от Ковид-19, съобщава ДПА. В статия във вестник "Велт ам Зонтаг" Фон дер Лайен е още по-категорична: "Нуждаем се от План Маршал за Европа".

Преди няколко дни тя предложи и радикално преосмисляне на европейския бюджет за периода 2021-2027 г., така че той да бъде адаптиран към кризата с коронавируса и да се изготви план за икономическо възстановяване на страните от Стария континент като този, който САЩ предложиха за Европа след края на Втората световна война.
Бюджетът на Европейския съюз е именно инструмент за солидарна компенсация и трябва да бъде адаптиран в съответствие с кризата, казва Фон дер Лайен.
Европейските правителства обаче остават разделени по въпроса какви съвместни мерки да вземат за справяне икономическите последици на кризата с коронавируса.

В Италия и Австрия открито говорят за закъснение с реакцията и доколко ЕС оправдава съществуването си. В интервю за един италиански вестник италианският премиер Джузепе Конте призова Европейския съюз да не допуска трагични грешки в борбата срещу коронавируса, за да не изгуби основанието за съществуването си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във