Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен: Компаниите ще плащат заплати на работниците си, дори и да не печелят

Компаниите плащат заплати на работниците си, дори и сега да не печелят. Европа сега ще ги подкрепи с нова инициатива. Това обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен чрез видеосъобщение. 

"Ако няма поръчки и компаниите нямат работа заради временнен външен шок като коронавируса, те не трябва да уволняват работниците си. Това ще помогне на хората да продължат да плащат сметките си", казва Фон дер Лайен. 

В този контекст Европейската комисия предлага схема за временна заетост по германски модел, за да помогне на хората да запазят работните си места, след като пандемията от коронавирус удари най-силно икономиките в общността.  Председателката на ЕК обясни как ще работи схемата: „Ако няма поръчки и компаниите бездействат поради временен външен шок като коронавируса, те не трябва да уволняват работници. Те ще ги задържат, дори работата да е по-малко. В свободното време работниците биха могли да бъдат обучавани например на нови умения, от които полза би имала и компанията, и самите те. Така джобовете на хората няма да бъдат изпразнени по време на кризата. Те ще могат да продължат да плащат своите наеми и да си купуват необходимото.“

В четвъртък Урсула фон дер Лайен ще разкрие повече подробности за плана. Вероятно тогава ще стане ясно как ще се финансира предлаганата от Комисията схема. 

В същото време евродепутатите от комисията по регионално развитие призовават Еврокомисията да засили и ускори съвместната реакция на ЕС относно коронавируса. Според тях отпуснатите средства за борба с епидемията са недостатъчни.

Необходими са и допълнителни промени в разпоредбите за кохезионните фондове за периода 2014-2020 г., за да се освободят повече средства за дейности по възстановяването от кризата с коронавируса.

Трябва да бъдат включени следните промени: предоставяне на средствата по-рано от планираното; временно увеличаване на процента на съфинансиране за всички категории региони; гъвкавост на разпоредбите за тематична концентрация, за да се позволи насочването на инвестиции към най-нуждаещите се сектори в този кризисен период; намаляване на административната тежест чрез отмяна на необходимостта Комисията да одобрява измененията на оперативните програми в този контекст, както и отмяна на задължението за изменение на споразуменията за партньорство; въвеждане на възможността за трансфери между различни категории региони, за да се гарантира, че инвестициите достигат до териториите, които са най-засегнати от кризата; по-голяма гъвкавост за трансфери на средства между отделните фондове; мобилизиране на повече средства за здравни, социални и икономически мерки, свързани с пандемията от COVID-19; възможно използване на финансиране от ЕС за подпомагане на схеми за временна заетост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във