Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен и Орбан ще търсят прагматично решение за миграцията

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна с един от най-трудните лидери в Европа -  унгарецът Виктор Орбан, който е на посещение в Брюксел. Тя обаче определи като "добри" проведените разговори , съобщи RTL.

Орбан подкрепи преди време кандидатурата на новоизбрания председател на ЕК, но подчерта, че очаква от нея да има по-примирителна позиция спрямо Унгария и други страни в региона, които често се противопоставят на позицията на мнозинството на ЕС по въпроси като миграцията и екологичните стандарти. Фон дер Лайен обаче ясно заяви, че стои зад предишната политика на ЕС. 

В крайна сметка двамата са се съгласили за необходимостта от ново начало и прагматично решение по въпросите за миграцията.  "Също така обсъдихме конкурентоспособността и необходимостта европейските институции да бъдат приближени още до страните членки. Върховенството на закона е от ключово значение и се отнася за всички. Има нужда от силен отбранителен съюз", написа фон дер Лайен в Туитър. 

Миналата седмица Орбан заяви, че Европейският съюз е направил "сериозни грешки" през последните пет години по отношение на миграцията и икономиката. Европейската комисия трябвало да позволи на съвета на вътрешните министри на ЕС да решава въпросите, свързани с миграцията, като сравнява ролята им с така наречената Еврогрупа, финансовите министри на страните, използващи еврото. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във