Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен и Джонсън пак ще говорят по телефона за търговската сделка

Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън да проведат още един телефонен разговор относно на търговската сделка след Брексит. Разговорът ще се проведе в сряда вечерта или в четвъртък, съобщава Ройтерс, цитирайки свои източници от ЕС.

Двамата разговаряха в понеделник, като се опитаха да преодолеят различията по отношение на улова на риба във водите на Обединеното кралство от началото на следващата година, както и за осигуряването на корпоративен феърплей, за да се стигне до подписването на нов пакт за двустранните търговски връзки след 31 декември, когато Великобритания напуска единния европейски пазар и митническия съюз.

Междувременно премиерът на Ирландия Михол Мартин заяви, че остават "големи различия" между Европейския съюз и Обединеното кралство по отношение на риболовните права.

Той допълни, че Брюксел е предложил намаление на рибния улов с една четвърт за срок от шест години. Лондон обаче иска намаление от 35% за по-кратък, тригодишен преходен период.

"Ако обаче бъде направен пробив в преговорите тази вечер или утре, европейските служители ще останат и ще работят по текста на споразумението на Коледа", добави Мартин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във