Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен: Грози ни огромна здравна и икономическа криза през зимата

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  произнесе първата си реч за състоянието на Съюза. Пред депутатите от Европейския парламент тя очерта приоритетите на Комисията за следващата година.

Фон дер Лайен призова страните-членки  да създадат единен здравен съюз и агенция за биомедицински изследвания.

"Пандемията Covid-19 продължава да предизвиква хаос в Европа, заплашвайки с огромна здравна и икономическа криза континента през зимата. Предизвикателствата пред Европа и пред Европейския съюз са огромни. ЕС среща враждебни участници и чуждестранни политически предизвикателства от придобилите смелост Китай и Русия за кризите в Източното Средиземноморие и в Беларус“, заяви тя.

Председателката на ЕК подчерта, че Европа трябва да продължи да защитава човешкия живот, това особено важи в разгара на пандемия.

"Трябва да се изправим срещу тази пандемия, през последните 6 месеца нашите здравни системи и медици направиха чудеса, Европа направи заедно повече, отколкото някога досега", уточни Фон дер Лайен и обяви, че следващата година свиква световна здравна конферениция в Италия.

Урсула фон дер Лайен изрази притеснение, че водещи международни институции като Световната търговска организация, ООН и Световната здравна организация "са парализирани и се нуждаят от реформа". 

Според нея тези институции трябва да са силни, за да се справят с глобални кризи, конфликти и предизвикателства. "За да направят това, те се нуждаят от реформа", добави тя.

Във връзка със заетостта  Урсула фон дер Лайен заяви, че ако досега сме избегнали масовата безработица, то се дължи на това, че около 42 млн. души са се включили в програми за временна заетост.

"В нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност. За мнозина вече трудът не осигурява препитания. Дъмпингът на доходите опорочава стойността на труда. ЕК ще излезе с проект предложение за подкрепа на държавите членки за създаване на наредба за минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход", каза още тя.

"Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи. Европа осигури икономическа стабилност - когато се разрази кризата, ЕК въведе общата клауза за изключение, въведохме гъвкавост. ЕЦБ също се намеси с решителни действия, а ЕК за рекордно кратки срокове мобилизира капиталови средства", добави тя, като уточни, че икономиката се нуждае от допълнителна подкрепа

Във връзка с цифровизацията и дигитализацията, Фон дер Лайен заяви, че усилията трябва да бъдат съсредоточени върху данните. "80% от индустриалните данни никога не се използват. Това е страхотно попиляване на ресурс. Трябва ни общо информационно пространство - например в енергетиката и здравеопазването", каза още тя. "40% от хората от селските райони нямат достъп до интернет. Свързаността е важна във всяко едно отношение. Само тогава можем да използваме потенциална на тези селски райони, а това означава използване на човешкия фактор", каза тя.

"Европа е решена да използва този преход, за да изградим света, в който живеем. Когато се разви кризата някои избраха изолацията, а Европа протегна ръка".

"Национализмът на тема ваксина поставя в риск здравето на хората. Твърдо вярваме в силата на сътрудничеството с международните организации. Когато има силна СЗО сме готови да отликнем на различни болести и пандемии - необходимостта да се реформира системата никога не е била по-голяма", коментира председателката на Еврокомисията. 

Тя коментира и протести срещу президента Александър Лукашенко в Беларус. 

"ЕС е на страната на хората в Беларус. Ние всички се развълнувахме от куража на тези хора, които мирно се събраха на площад "Независимост" и знаем, че става въпрос за брутален отклик на правителството по отношение на несвободните избори. Хората в Беларус не са пионки в нечия табла за шах. Тези, които искат близки връзки с Русия, трябва да кажа, че отравянето на Навални с модерна отрова не е единствен акт", каза тя.

След речта на председателя на ЕК преглед на работата на ЕК правят лидерите на политическите групи. Те ще очертаят тяхната визия за приоритетите й през 2021 г.

Дебатът за състоянието на Европейския съюз е ключов момент за доказване на отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС. Той е съсредоточен върху важни въпроси като социалното и икономическото възстановяване, изменението на климата, младежката безработица и миграцията.

Тази ежегодна проява играе важна роля за насърчаването на един по-прозрачен и демократичен Съюз. Това е възможност за доближаване на Европейския съюз до неговите граждани, чрез изтъкване на ключовите точки за действие и предизвикателствата за годината. Правата на гражданите и демократичният процес са в основата на този уникален пленарен дебат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във