Банкеръ Daily

Свят

Фон дер Лайен: ЕС да се готви за пълно спиране на руския газ

Европейският съюз трябва да се подготви за "цялостно прекъсване" на доставките на газ от Русия, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

Фон дер Лайен каза, че комисията възнамерява в средата на юли да представи план за действие при извънредни ситуации в целия ЕС, за да бъде гарантирано, че "газът тече натам, където от него има най-голяма нужда", ако доставките на синьото гориво от Русия спрат напълно.

Председателката на комисията информира Европейския парламент в Страсбург за напредъка на блока в намаляването от зависимостта от вноса на руска енергия на фона на войната в Украйна. ЕС наложи санкции заради инвазията, в отговор на което Русия спря някои доставки.

Фон дер Лайен каза, че вносът на втечнен природен газ от САЩ се е утроил в сравнение с 2021 г., а средният месечен внос на руски газ по тръбопровод е спаднал с една трета. Тя отхвърли призиви за забавяне на преминаването на блока към възобновяеми източници на енергия на фона на растящата енергийна криза в ЕС. "Новата среда на сигурност е най-добрият аргумент за ускоряване на въвеждането на възобновяемите източници на енергия", каза Фон дер Лайен и добави, че тези източници на енергия предоставят "независимост от руските изкопаеми горива". По нейните думи едно продължаване на конкурирането за ограничени количества изкопаеми горива би довело единствено до допълнително повишаване на цените и би "напълнило хазната на (руския президент Владимир) Путин". "Очевидно е, че Путин продължава да използва енергията като оръжие", заяви Фон дер Лайен и добави, че Русия вече е прекъснала газовите доставки на 12 страни членки на ЕС.

Газохранилищата в ЕС са пълни над 55 на сто, съобщи още председателят на Европейската комисия. 

Трябва да гледаме в една посока към премахването на зависимостта от руските изкопаеми горива и от всички руски горива по-нататък, посочи председателят на комисията. По думите на Фон дер Лайен са необходими няколко стъпки, сред които разнообразяване на източниците на доставки, повишаване на енергийната ефективност и огромни инвестиции във възобновяемата енергия. Тя уточни, че за тези цели бюджетът на ЕС разполага с 300 милиарда евро.

По нейните думи е необходимо ядрената енергия и газът да се разглеждат като средства за прехода към изцяло възобновяема и природосъобразна енергия. Фон дер Лайен отбеляза и необходимостта тръбопроводите за пренос на горива в ЕС да бъдат пригодени за работа с водород. По нейните думи, ако предложението на ЕК за преходни горива бъде отхвърлено, ново няма да бъде внасяно.

Би следвало на световно равнище да се помисли за противодействие на влиянието от войната в Украйна, каза Фон дер Лайен и посочи възможността за ограничаване на цените на петрола и газа. Тя съобщи, че се подготвя законодателство, което да позволи отнетото имущество от Русия и от руски олигарси да послужи за следвоенното възстановяване на Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във