Банкеръ Daily

Свят

Фитнес бизнесът в Полша с иск в съда срещу държавата заради локдауна

Около 150 предприемачи, представляващи над 500 фитнес клуба в Полша, са подали в Окръжния съд във Варшава общ иск срещу полската държава. Това съобщава радиостанция RMF.

Ищците искат от властите на републиката да поемат отговорността за загубите, които претърпя индустрията с въвеждането на локдауна заради пандемията от коронавирус. На много от тях им се е наложило да затворят поради невъзможността да приемат клиенти, а това, според тях, е противозаконно.

Представителят на Полската федерация по фитнес Томаш Напьорковски отбелязва, че затварянето на отделни отрасли по време на ръста на заболеваемостта от ковид е било нелегално. По неговите думи, това се е правело на основание на разпореждане на правителството, а всъщност решение за закриване на отделни отрасли на икономиката би трябвало да се взема след гласуването на закон от парламента.

"Фактически, от юридическа гледна точка, никой от нас не беше длъжен да затваря", отбелязва той. „Но имаше сплашване, натиск, имаше наказания, които, както виждаме, сега масово се отменят".

Фитнес центровете и спортните зали бяха затворени в Полша на фона на втората вълна на епидемията през октомври миналата година. Те получиха правото да отворят едва на 28 май тази година. По официални данни дългът на фитнес клубовете и спортните центрове към началото на тази година надхвърля 14 млн. злоти (3.7 млн. долара).

Полша премина през три вълни на епидемията. Антирекорд по брой на заразените беше отбелязан на 1 април, когато стана известно за 35 251 такива случаи. През май ситуацията се  стабилизира и в момента по данни от здравните власти броят на новозаразените не надвишава 100 на ден. От 4 март миналата година, когато в Полша е бил регистриран първият случай на заразен с коронавирус, общо 2 880 596 човека са преживели това. За целия период на епидемията са били направени над 17.7 млн. теста за коронавирус.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във