Банкеръ Daily

Свят

Fisker Inc. ще направи първия електрически папамобил

Хенрик Фискер

Американският производител на електромобили Fisker Inc. ще сглоби първия папамобил (транспортното средство за официалните церемонии на Главата на Римокатолическата църква), който ще се придвижва изключително с електричество. За това е съобщил основателят на компанията Хенрик Фискер.

"Беше чест за мен да получа частна аудиенция при папа Франциск. Той много добре осъзнава отговорността за опазване на околната среда, която лежи върху нас и бъдещите поколения. С нетърпение очаквам момента на създаването на първия напълно електрически папамобил", е написал Фискер в Twitter, прилагайки и фотография, на която той показва на папата макет на неговия бъдещ електромобил с прозрачен защитен купол. На срещата е присъствала и Гита Гупта - Фискер, която е негова съпруга, както и съосновател и финансов директор на компанията му Fisker Inc. 

През 2020 г. Fiscer Inc. направи първично публично предлагане на NYSE, което събра над 1 млрд. долара. Предприемачът от датско-американски произход, вече на 57 г., иска да произвежда иновативни електромобили с автономно управление, по-голям пробег и нова технология за батериите.

Организирането на срещата между папа Франциск и Хенрик Фискер във Ватикана е станало с помощта на един от приятелите на предприемача. Отбелязва се още, че за основа на електромобила ще послужи кросоувъра на компанията, а производството е планирано да започне през ноември. Защитният купол на папамобила  при необходимост ще може да се скрива в покрива на транспортното средство и да се изважда при необходимост. Специалният автомобил ще бъде доставен във Ватикана в края на 2022 година. 

Традиционно, ролята на папамобил от 30-те години на миналия век изпълнява автомобил на марката Mercedes-Benz. След опита за покушение над папа Йоан Павел II през 1981 година всички автомобили при шествие на Главата на Римокатолическата църква сред публика са оборудвани със защитенн купол. Но при личните си пътувания  папа Франциск предпочита да използва автомобили Ford, Jeep и Fiat.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във