Банкеръ Daily

Свят

Фирма в Украйна иска да произвежда руската ваксина срещу Ковид

Базираната в Харков фармацевтична компания "Биолек" подаде документи пред украинските власти за регистрацията на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" и за нейното производство на територията на Украйна, предаде ТАСС, като се позова на изявление на председателя на политическия съвет на украинската партия "Опозиционна платформа - за живота" Виктор Медведчук, публикувано днес на уебсайта на партията.

"На 30 декември базираната в Харков компания "Биолек", която е един от лидерите на фармацевтичната индустрия на Украйна и която има достатъчни производствени мощности и квалифициран персонал за производство на ваксина срещу Ковид-19, се обърна с искане към украинското здравно министерство и държавния експертен център на министерството с искане за държавна регистрация на ваксината срещу коронавирус "Спутник V", заяви Медведчук. Евентуален отказ на украинските власти да регистрират руската ваксина ще свидетелства "за престъпните намерения" на Киев да лиши гражданите си от необходимата защита от коронавируса, според украинския политик.

Производството на "Спутник V" в Украйна ще отнеме от три до шест месеца, каза още Медведчук.

Украйна регистрира 5038 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на украинския здравен министър Максим Степанов. Общият брой на заразените достигна 1 069 517.

През последните 24 часа в Украйна са регистрирани 51 смъртни случая. Общият брой на смъртните случаи е 18 731.

До края на април Турция да има своя ваксина, това обеща президентът на южната ни съседка Реджеп Таип Ердоган. Той говори чрез видеовръзка на церемония по откриването на моста Кьомюрхан в източна Турция.

"2020-та беше трудна година и за нашата страна, и за човечеството. Трябваше да носим бремето на пандемията във времена на сериозни предизвикателства в сферите на сигурността и икономиката. Превързахме раните на нашата нация и 2021-ва ще бъде нова година във всеки смисъл. Вярвам, че ще преодолеем епидемията с ваксините, които внасяме, а най-много до края на април ще имаме и наша собствена ваксина. След като преборим корона вируса, ще можем да се фокусираме върху основните ни цели", каза турският президент на откриването на моста.

Вчера Ердоган съобщи, че Анкара води преговори с Германия за съвместно производство на ваксина срещу коронавируса. Турция и германската компания Бионтех, която е собственост на германския гражданин от турски произход Угур Шахин, сключиха сделка за до 30 милиона дози от ваксината, а на 30 декември в Турция пристигна първата пратка от ваксината Коронавак на китайската компания СиноВак.

Вчера Турция регистрира 15 заразени с новия бързо разпространяващ се щам на коронавируса и наложи забрана за влизане на британски граждани. В момента в страната е наложена карантина, която е в сила от новогодишната нощ и ще продължи до 5 часа сутринта на 4 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във