Банкеръ Daily

Свят

Финландия спря ваксината на "Модерна" за млади мъже

Финландският изпълнител Lordi дава пример на младите

Финландия се присъедини към други държави от Северна Европа, които спряха да използват или препоръчаха да се избягва прилагането на ваксината срещу КОВИД-19 на "Модерна" при някои възрастови групи заради повишен риск от сърдечни възпаления. Става дума за рядък страничен ефект, свързван с употребата на препарата, предаде Асошиейтед прес.

Финландският институт за здраве и социално подпомагане съобщи вчера, че властите няма да предлагат ваксината на мъже под 30-годишна възраст. Вместо това на тях ще бъде предложена ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Институтът добави, че е установил, че млади мъже и момчета са с леко завишен риск от развитие на миокардит след ваксинация с препарата на "Модерна".

Стъпката на Финландия следва аналогични решения на трите й съседни страни, взети в сряда. Швеция спря прилагането на ваксината на "Модерна" за хора под 30 години. Дания съобщи, че на хората под 18 години ще бъде предложена ваксина шведско производство, а Норвегия призова гражданите под 30 години да използват вместо ваксината на "Модерна" тази на "Пфайзер/Бионтех".

Facebook logo
Бъдете с нас и във