Банкеръ Daily

Свят

Финансовият министър на САЩ отказа да публикува данъчните декларации на Тръмп

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин отказа да изпълни искането на комисия в Конгреса да публикува данъчните декларации на президента Доналд Тръмп,  Фискалната комисия в контролираната от демократите Камара на представителите бе дала срок до 17 ч. източноамериканско време вчера (полунощ българско време) да бъдат публикувани данъчните декларации на Тръмп за последните шест години, съобщава Ройтерс.

"Не сме в състояние да предоставим поисканата информация, защото тези сведения не служат за законодателни цели", написа Мнучин в писмо до председателя на комисията, демократа Ричард Нийл. 

Нийл заяви, че ще се консултира какви действия да предприеме, като намекна, че е склонен да се обърне към съда. През април той  цитира малко известен член от данъчното законодателство, за да изиска за шест години личните данъчни декларации на Тръмп. Става дума за времето от 2013 г. до 2018 г. Демократът също така поиска данъчни декларации за осем от стопанските субекти на президента на САЩ. Това се прави, за да се постигне по-точен поглед върху финансовата история на президента.

Нийл обясни, че комисията се нуждае от данъчните декларации на Тръмп за разглеждане на законодателството, свързано с практиката на данъчните служби за одит на политиците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във